Infrastruktur
2 minutter lesetid

Svensker vurderer å trekke seg fra samarbeid

20/01/2023, 10:20
Svensker vurderer å trekke seg fra samarbeid
Skjermdump: Skagerrakbanan.com
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

På svensk side av grensen ble det i 2020 etablert et arbeid med å skape høyhastighetsbane fra Gøteborg til Oslo. Dette er et initiativ fra kommunene i Bohuslän siden denne strekningen ikke er prioritert i svenske nasjonale transportplaner. Kommuner på norsk side har sluttet seg til utviklingsarbeidet. Planene var å kunne starte bygging i 2024 og ha banen i drift fra 2030 med ny reisetid på bare 1 time.

Savner informasjon

Flere av kommunene etterspør informasjon og nå vokser kritikken mot Uddevalla kommune, som leder prosjektet. Kritikken kommer blant annet fra kommunene Stenungsund, Kungälv og Strömstad, som mener informasjonen har vært mangelfull. De har flere ganger stilt Uddevalla kommune økonomiske og juridiske spørsmål uten å få svar. 

–For vår del handler det først og fremst om at vi har bedt om mer informasjon om selve selskapsdannelsen, risiko og konsekvenser, sier Olof Lundberg fra Sosialdemokratene, ordfører i Stenungsund kommune, til den lokale ST-tidningen. -Det tross alt er en viss økonomisk risiko ved å etablere et selskap hvis du ikke har en klar ide om hvordan planlegger å bygge opp verdien og sikre verdien i dette hvis du da vil selge din del til noen andre senere. Vi ønsker mer informasjon om dette før det fattes vedtak i kommunestyret om å låne mer penger for å finansiere prosjektet, fortsetter han.

En kritisk kommune er Munkedal, der Louise Skaarnes fra Sverigedemokraterna er kommunestyrerepresentant. –Vi kommer ikke til å fortsette med Skagerrakbanan. Dette er store investeringsplaner, men det er ingen plan for hvordan dette skal finansieres, sier hun til P4 Väst.

Kommunaldirektør i Uddevalla, Malin Krantz, svarer på kritikken med å si at informasjonen er ny for henne og hun vil gå i dialog med de aktuelle kommunene. –Hvis du føler at du ikke har fått nok informasjon, og du synes det er uklart, så har vi en jobb å gjøre sier hun. 

Prosjektlederen for Skagerakbanen har tatt kontakt med kommunene og sier at dialogen og informasjonen i første omgang tas direkte med involverte kommuner.

#bohuslän #høyhastighetsbane #jernbane #skagerakbanen #skagerrakbanan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0