Infrastruktur
2 minutter lesetid

Anlegg Øst skal bygge miljøgate i Gran med rekordlave utslipp

12/12/2023, 08:47
Anlegg Øst skal bygge miljøgate i Gran med rekordlave utslipp
Byggeleder Haavard Vaaje (i midten til venstre) og assisterende byggeleder Richard Ramsland i Statens vegvesen har valgt entreprenøren som skal bygge miljøgate i Gran. Om et års tid kan ordfører i Gran Gunn Elisabeth Alm Thoresen, t.v. og stortingsrepresentant Rigmor Aaserud etter planen ta i bruk den nye miljøgata, som blir bygd med lave utslipp av klimagasser. Per Kollstad/Statens vegvesen
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Det 1000 meter lange vegprosjektet med en kontraktsverdi på 47 millioner kroner, er lite i vegvesensammenheng. Målet om at om lag 90 prosent av maskintimene skal være utslippsfrie, gjør at arbeidet med miljøgata vil bli fulgt med argusøyne av alle som er opptatt av å kutte utslipp av klimagasser. Det er ikke bygd en veg i Norge med så lave utslipp av klimagasser.

To gode tilbud

De to entreprenørene leverte to jevngode løsninger for gjennomføringen av anleggsarbeidet. Samtidig var Anlegg Øst knepent lavere på økonomi.

– Vi har jobbet meget bra med to gode entreprenører i syv måneder. Anlegg Øst vant på målstreken, sier byggeleder Håvard Vaaje i Statens vegvesen, Miljøgate Gran.

Har bygd i Gran før

Både Isachsen og Anlegg Øst har utført oppdrag for Vegvesenet på strekningen rv. 4 Roa-Lygna. Anlegg Øst var entreprenør på den 3,8 kilometer lange strekningen i bunn av bakken opp mot Lygna fra sør i Gran kommune. Mens Isachsen bygde motorvegen mellom Roa og Gran sammen med Hæhre. Vegen åpnet 10. november i år.

I desember 2022 åpnet samferdselsministeren snora seks måneder tidligere enn planlagt etter en meget effektiv gjennomføring av vegprosjektet hvor Anlegg Øst var entreprenør.

1000 meter gate

Nå skal Anlegg øst bygge blant annet 650 meter ny fylkesveg og 350 meter kommunal veg. Det skal også bygges 1350 meter med fortau og sykkelveg. Et område på 5.500 kvadratmeter skal dypstabiliseres.

Pilotprosjekt

Arbeidet er et av pilotprosjektene til Samferdselsdepartementet for utslippsfrie anleggsplasser.

I kontrakten er det krav om all graving og transport skal skje med utslippsfrie maskiner og kjøretøy. For andre maskiner og kjøretøy er det krav om at halvparten skal skje utslippsfritt.

Vegvesenet har inngått avtale med Hafslund om et forskningsprosjekt på lading av anleggsmaskiner og kjøretøy, inkludert levering av infrastruktur til lading av maskinparken.

#gran #statens vegvesen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0