Byggeindustrien
3 minutter lesetid

Den negative konkurstrenden fortsetter

1/06/2023, 08:36
Den negative konkurstrenden fortsetter
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

282 norske selskap gikk konkurs i mai. Det tilsvarer en økning på 10% sammenlignet med samme måned i fjor (256 konkurser), men i likhet med april ender vi på et noe lavere nivå enn i 2019 og 2020. Dette forteller Creditsafe i en pressemelding.

– Etter en voldsom start på året, med en kraftig konkursøkning i første kvartal, har vi de siste to månedene sett en noe mer moderat kurve. Men det er likevel en markant økning, som tyder på at det er stadig flere selskaper som har det tøft økonomisk, kommenterer Per Færestad, Country Manager i Creditsafe Norway.

Fortsatt nedgang i serveringsbransjen

I april så serveringsbransjen en etterlengtet nedgang i antall konkurser. Denne trenden fortsetter også i mai. 28 konkurser i løpet av årets femte måned tilsvarer en nedgang på hele 28%, sammenlignet med fjorårets 39 konkurser.

– Det er positivt at nedgangen i serveringsbransjen fortsetter, men vi skal nok være forsiktig med å juble for tidlig. Bransjen hadde generelt høye tall gjennom pandemien, og det er åpenbart at mange serveringssteder fremdeles sliter, påpeker Fjærestad.

Byggebransjen rammes hardt

Sliter gjør også bygg- og anleggsbransjen. Etter en kraftig økning i april, fortsetter den samme trenden i mai – riktignok med én viktig forskjell:

– I Creditsafe deler vi byggebransjen hovedsakelig i to kategorier: Oppføring av bygninger og spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet. Tradisjonelt har vi pleid å omtale disse samlet, fordi kurvene her som regel har fulgt hverandre relativt stabilt. Nå ser vi derimot et tydelig skille, med en kraftig økning i førstnevnte kategori og en moderat nedgang i sistnevnte, forteller Fjærestad.

37 konkurser innen spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet i mai er syv færre enn i fjor, en nedgang på 10%. Innen oppføring av bygninger økte derimot antall konkurser med hele 70%, opp fra 27 konkurser i mai i fjor til 46 i år.

– Flere har vært ute i mediene og advart om fall i salget av nye boliger, og byggeprosjekter som er lagt på is. Nå kan det se ut til at dette også begynner å gjøre seg til kjenne i konkurstallene. Økningen i konkurser har også ringvirkninger langt utover de berørte aksjeselskapene. Vi ser at mange enkeltpersonforetak har måttet kaste inn håndkleet, ofte som et resultat av at selskapene de leier seg ut til har gått under, sier Fjærestad.

Konkurs etter 99 år

På individuelt nivå er det særlig to konkurser som skiller seg ut i mai.

Kranfirmaet Munck Cranes AS ble meldt konkurs 23. mai, kun ett år før bedriften ville ha feiret sitt 100-årsjubileum. 125 ansatte står uten jobb som følge av konkursen.

Også PE Bjørdal, produsent av utstyr og løsninger til fiskerinæringen de siste 40 årene, måtte gi tapt i mai. Konkursen påvirker 83 ansatte.

Størst økning i Oslo

På fylkesbasis ser vi et mer sprikende bilde enn vi har gjort tidligere i år – fem fylker så en økning i antall konkurser og fem fylker så en nedgang.

Blant fylkene der pilene peker oppover er det Oslo som kom verst ut. 66 konkurser i mai tilsvarer en økning på 53% sammenlignet med samme måned i fjor (43 konkurser). Deretter følger Troms og Finnmark (+43%), Vestfold og Telemark (+20%), Viken (+11%) og Møre og Romsdal (+8%).

Kun seks selskaper gikk konkurs i Nordland i årets siste vårmåned, en nedgang på 54% sammenlignet med fjorårets 13. De øvrige fylkene med konkursnedgang var Vestland (-22%), Agder (-19%), Trøndelag (-9%) og Rogaland (-6%).

Innlandet hadde med sine 10 konkurser nøyaktig samme antall som i fjor.

#creditsafe #konkurser
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0