Eiendom
3 minutter lesetid

Elkjøp og Meny flytter inn i Aspelin Ramms nye logistikksenter

30/11/2023, 07:59
Elkjøp og Meny flytter inn i Aspelin Ramms nye logistikksenter
Når bygget i Alf Bjerckes vei 26 står ferdig vil Meny og Elkjøp fylle til sammen 27 800 BTA. Foto Geir Anders R. Ørslien
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Både Meny og Elkjøp rigger seg for fremtidens konkurransesituasjon innen distribusjon av både dagligvarer og elektronikk. I Alf Bjerckes vei 26 får begge selskapene et stort fortrinn ved å være plassert helt i hjertet av infrastrukturen i Oslo og omegn.

Bygget har de siste årene vært lager for Hennes & Mauritz, men blir nå totalrehabilitert. Det eksisterende bygget bevarer fasade, bæresystem og det som kan gjenbrukes i tråd med dagens nye standarder. 

Et nytt tilbygg utvider kapasiteten betydelig, og blir et av de aller første byggene som miljøsertifiseres til nivå «Excellent» i den nye og mer krevende BREEAM-NOR klassifiseringen, versjon 6. De omfattende sirkulære grepene i rehabiliteringen av det eksisterende bygget, sikrer dette en sertifisering til nivået «Very Good» i BREEAM In-Use.

Når bygget står ferdig i 2025, vil dagligvarer og elektronikk fylle til sammen 27 800 BTA i det store prosjektet på Alna.

Perfekt plassert for effektiv distribusjon

Direktør for eiendom og marked i Aspelin Ramm, Mona Aarebrot, er svært fornøyd med signeringen av de to handelsgigantene, etter en målrettet prosess for å finne de rette leietakerne.

– Denne meget sentrale plasseringen er ikke bare tett på Oslo sentrum, den har også enkel adkomst til veinettet og alle de store trafikkårene inn og ut av hovedstaden. Beliggenheten er med andre ord svært godt egnet for behovene Meny og Elkjøp har i årene framover, konstaterer Mona Aarebrot.

Meny satser stort på levering av dagligvarer rett hjem, og store deler av deres areal bygges derfor som kjølelager. Elkjøp skal etablere en sentral lagerfunksjon for sine varehus i Stor-Oslo, og med base på Alna får de en optimal plassering for sin logistikk.

Fant leietakerne i diskret prosess

Aspelin Ramm Eiendom valgte en litt uvanlig strategi i jakten på de rette leietakerne, da de valgte å kjøre prosessen utenfor det åpne leiemarkedet.

– Det er ikke mange aktører som har behov for så store arealer som vi arbeider med her. Derfor gjorde vi en kartlegging av relevante kandidater og inviterte disse til å se nærmere på prosjektet. I denne prosessen var det Meny og Elkjøp som pekte seg ut som aktuelle, og vi så at vi her kunne få til et svært godt prosjekt for alle involverte, forteller eiendomssjef Morten Doresius i Aspelin Ramm Eiendom.

– Beliggenheten i hjertet av Oslo er perfekt for rask utkjøring av dagligvarer og ulike matløsninger til hele Stor-Oslo. Lokalene gir oss god vareflyt, mulighet for et enda større utvalg og en hel etasje viet ferskvarer drevet av våre dyktige matarbeidere, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

Også Elkjøp ser fram til å komme på plass på Alna:

– Med stadig flere som handler på nett, eller bestiller hjemlevering direkte fra butikk, er beliggenheten ideell for å styrke vårt fokus på hjemleveringstjenester, samtidig som økt lagerkapasitet vil avlaste våre varehus i det sentrale østlandsområdet, sier Espen Marthinsen, Supply Chain Director i Elkjøp Nordic.

280 000 kWh egenprodusert solkraft

Det rehabiliterte bygget vil få solceller på både tak og fasader, og kan dermed levere omlag 280 000 kWh med egenprodusert kraft årlig – noe som blir ekstra viktig for et bygg der store deler av volumet er kjølerom med høyt energibehov. Kravene til sirkulærøkonomi betyr også at deler av det eksisterende ventilasjonssystemet skal testes for gjenbruk, i stedet for å rives ut.

– Det at vi velger å bevare og gjenbruke det meste av skallet og bæresystemet fra det eksisterende bygget, i tillegg til enkelte andre elementer, sier noe om de nye tidene som vår bransje nå er inne i. For ti år siden ville nok et slikt prosjekt betydd riving og nybygg. Men med sirkulære løsninger klarer vi nå å innfri de strenge miljø- og klimakravene i den nye BREEAM-NOR 6.0-manualen på et så høyt nivå, sier prosjektleder Ulrik Aakervik Andersen.

#aspelin ramm #aspelin ramm eiendom
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0