Byggeindustrien Bolig
1 minutt lesetid

Analyse: Høy risiko for at Sverige rammes av merkbart fall i boligprisene

27/10/2022, 07:56
Analyse: Høy risiko for at Sverige rammes av merkbart fall i boligprisene
Bilde: Adobe Stock
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Sverige er et av landene med størst risiko for merkbar nedgang i boligmarkedet – en prisnedgang på 10 prosent eller mer. Oxford Economics vurderer det i en analyse, melder Aktiellt gjennom nyhetsbyrået Bloomberg.

Basert på 50 år med data i 14 utviklede land, har Oxford Economics laget en modell for å beregne sannsynligheten for en stor nedgang i boligmarkedet.

«Vår studie viser at risikoen for et krasj er størst i Canada, New Zealand og Sverige – vi anslår sannsynligheten til å være litt over 50 prosent», skriver Oxford Economics.

Oxford Economics kommenterer at dette også er i tråd med deres prognose, siden de forventer at boligprisene i Canada, New Zealand og Sverige vil falle med henholdsvis 30, 20 og 15 prosent. I USA er sannsynligheten for en nedgang på 35 prosent og i Storbritannia rundt 25 prosent.

USA sterkere

Prognosen er at prisene også vil falle med 10 prosent i Storbritannia, mens utviklingen i USA er spådd å bli sterkere takket være boliglån med lang løpetid og begrenset tilbud (to faktorer som ikke inngår i modellen).

– Hvis sysselsettingen faller, øker det antall selgere som tvinges til å selge og fører til tydelig fall i boligprisene. Historien viser at hvis arbeidsmarkedet kan forbli sterkt, er sjansene for en gunstigere korreksjon større», skriver Oxford Economics, gjengitt på Svenske Branschaktuellt sine nettsider.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0