Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Ny campus i Longyearbyen snart klar

2/01/2023, 09:04
Ny campus i Longyearbyen snart klar
Foto: Martin Øen , Hæhre Arctic
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Skolen skal ha plass til 125 elever. Eksisterende internatbygg fra 2014 fra studentsamskipnaden skal tilpasses og bygges sammen med et nybygg på 2300 m2 med fellesareal, undervisningsrom, kjøkken og spiseareal. Bygget er tegnet av Link Arkitektur og entreprenør er Hæhre Arctic.

Miljø og gjenbruk

– Utbyggingsprosjekter på Svalbard har historisk ikke vært bygget for et «evighetsperspektiv», slik som på fastlandet. De siste årene har det endret seg og folkehøgskolen bygges både med langt perspektiv og en sterk mjljøprofil, forteller prosjektleder hos Store Norske Rune Uhrenholdt Jacobsen.

– Vi jobber med massivtre og passivhuskomponenter, og får en solcellepark på taket. Prosjektet inneholder også elementer av gjenbruk, med bruk av både storkjøkken og materialer til innredning av rommene fra det nedlagte gruvesamfunnet Svea, fortsetter han.

Alt som skal brukes i byggeprosessen, må transporteres, noe som krever mye planlegging og logistikk når transporten går fra Tromsø hver 10. dag. Den urolige situasjonen i verden gjorde at en del av planlagt bruk av stål ble erstattet med massivtre.

Arbeid i Arktis

– Heldigvis hadde entreprenøren vært i forkant med sine bestillinger og sikret at prosessen kunne gjennomføres etter planlagt framdrift, forteller prosjektlederen.

Det man også må tilpasse seg til, er en byggeplass med mye vind, kulde og mørketid og med risiko for å få besøk av isbjørn, og det å bygge i et område der klimaendringen merkes og sies å gå fortere enn andre steder. Sånn er hverdagen med å arbeide i Arktis.

Denne og flere artikler om spennende prosjekter innenfor bygg og anlegg kan du lese mer om neste nummer av IndustryRadar som publiseres i januar 2023.

#arktis #longyearbyen #store norske #svalbard #svalbard folkehøgskole
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0