Energi
2 minutter lesetid

Norsk selskap vant i første EU-auksjon

2/05/2024, 11:06
Norsk selskap vant i første EU-auksjon
Flagg vaier foran Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Genevieve Engel. Den europeiske union 2019 - Kilde: EP.
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Selskapet får økonomisk støtte til å produsere fornybart hydrogen. Støtten utbetales basert på verifiserte produksjonsmengder.

Skiga AS holder til i Skipavika i Gulen kommune på Vestlandet.

– Hevder seg internasjonalt

– Jeg vil gratulere Skiga med valget i første auksjonsrunde for EUs hydrogenbank, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

– Det er gledelig å se at et norsk selskap hevder seg internasjonalt. Sammen med Enovas egen satsing på hydrogen legger dette et solid grunnlag for omstilling og utslippsreduksjon både i skipsfarten og i næringen, sier han.

– Dette er fantastiske nyheter for hydrogensatsingen i Norge. Gratulerer til Skiga, sier energiminister Terje Aasland.

– Jeg gleder meg til å følge prosjektet videre, sier han.

Stor dag for norsk industri

Hydrogenauksjonen er den første i EUs hydrogenbank og gjennomføres som en del av EUs innovasjonsfond. Innovasjonsfondet finansieres av EUs kvotehandelssystem (ETS), som Norge er en del av.

Enova er nasjonalt kontaktpunkt for Innovasjonsfondet i Norge og bistår norske bedrifter i søknadsarbeidet.

– Dette er en stor dag for norsk industri. Vi er glade for at norske bedrifter satser på europeiske støtteordninger og sikrer viktige og nødvendige ressurser til klima- og energiomstillingen i Norge, sier Astrid Lilliestråle, direktør for teknologi og markedsutvikling i Enova.

– Et stort skritt nærmere

Enova bisto 14 norske tilbydere med å utarbeide et bud på hydrogenauksjonen. I tillegg til å få teknisk støtte, fikk tilbyderne innvilget inntil 500.000 kroner i økonomisk støtte til dekning av utgifter knyttet til utarbeidelse av tilbud.

– Enova tilbyr et bredt spekter av tjenester til norske søkere og har samarbeidet tett med bedriftene gjennom prosjektstøtteordningen EU Innovation Fund. Vi vet med andre ord at det ligger et omfattende og godt arbeid bak dagens bevilgning, sier Lilliestråle.

800 millioner euro

Det totale budsjettet for den første runden med hydrogenauksjon var opp mot 800 millioner euro. EU-kommisjonen mottok 132 bud fra 17 forskjellige land, og totalt 719 millioner euro ble fordelt på syv forskjellige prosjekter.

De resterende vinnerbudene kommer fra finske, spanske og portugisiske aktører.

– Kraftpakke for hydrogenutvikling

En andre runde av hydrogenauksjonen forventes å åpne til høsten med budfrist vinteren 2025. Det forventes gjennomført etter samme modell som første runde med mindre justeringer.  

#enova #hydrogen #skiga as #skiparvika
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0