Infrastruktur
2 minutter lesetid

Etter raset på E6 i Sverige: Dette skjer nå

26/09/2023, 15:25
Etter raset på E6 i Sverige: Dette skjer nå
Området der raset gikk er avsperret og det gjøres sikringsarbeid ved bensinstasjon og lastebiler i rasområdet. Foto: HWR
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Ifølge de første rapportene startet hendelsen i nærheten av byggeplassen til en næringspark nær veien. Politiet har rutinemessig iverksatt etterforskning og undersøker om deponering av masse, gravearbeider eller sprengninger kan ha påvirket grunnen og utløst hendelsen.

Omkjøringer

Veien er stengt på ubestemt tid. Tungtransport som ikke behøver å kjøre lokalt anbefales å kjøre E45 via Trollhättan og annen trafikk ledes på veg 650 som er «gamle E6». Det er ventet utfordringer i trafikken pga dette.

Så fort området anses sikkert vil det bli startet sikring og gjenoppbygging. Det er fortsatt uklart når dette blir. I dag undersøkes fortsatt området, lastebilsjåførene har fått hente ut sine eiendeler. Det gjøres undersøkelser og eventuelt nødvendig sikringsarbeid av tanker på bensinstasjonen som ble rammet av raset, og av drivstoff tankene på lastebilene som er fanget i rasområdet.

Uklar årsak

Årsaken til hendelsen er fortsatt uklar. Bengt Olsson, pressekontakt i Trafikverket, kommenterer situasjonen for den svenske avisen  Byggnadsarbetaren:

– Våre geoteknikere fikk tilgang til området søndag ettermiddag. Nå ser vi på hvordan vi kan jobbe der uten at det er fare for flere skred som utgjør en risiko for de som skal jobbe der. Det er ingenting som sier at den er klar til å bare gå inn der med en haug med maskiner, sier han.

Tiltak ved ekstreme hendelser

Trafikverket vil nå sette i gang en anskaffelsesprosess for arbeidet som skal utføres.

– Vi har mulighet til å gjøre raske anskaffelser ved ekstreme hendelser. Ellers tar det som regel offentlige anbudsprosesser lang tid. Nå må vi få på plass noen som kan levere hele kjeden av oppgaver som skal gjøres for å få en ny veg på plass.  Pr i dag finns ingen tidsramme sier Olsson.

Jeg tør ikke engang prøve å gjette det. Vi må også se på om vi skal grave ut alt som en gang var en vei, eller er det noe som kan brukes i nybyggingen av veistrekningen. Da må man se på hvordan vi sikrer dette området sideveis slik at det er mindre risiko for at kollaps skal skje igjen. Vi forventer at det vil ta flere måneder.

Saken etterforskes nå som «grov allmennfarlig uaktsomhet», og etterforskningen ledes av påtalemyndigheten.

#e6 stenungsund #sverige
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0