Byggeindustrien
2 minutter lesetid

Får oppdrag med å flytte kirke

17/10/2023, 08:10
Får oppdrag med å flytte kirke
Foto: Veidekke
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser
Like 0

Veidekke har inngått avtale med LKAB om flytting av Kiruna kirke som en del av byens byforvandling. Prosjektet er en totalentreprise i samarbeid der den første kontrakten gjelder prosjektering og planlegging.

Målet er å gå videre til neste fase og starte byggingen i første halvdel av 2024.

Veidekkes oppdrag består i å utarbeide prosjekteringsdokumentasjon for transporten og utrede en sikker måte å flytte kirken til sin nye plassering.

Videre planleggingen skal også omfatte hvordan orgel og altertavle skal beskyttes under flyttingen.

– Det føles veldig bra at vi nå er i planleggingsfasen sammen med Veidekke og deres samarbeidspartnere for å kunne ta vare på den kirkelige kulturarven til Kiruna kirke med klokketårnet gjennom flytting til ny plassering, sier Stefan Holmblad, LKABs prosjektleder for flytting av Kiruna kirke

Kiruna kirke har en stor kulturell og historisk verdi og er kåret til Sveriges vakreste bygning. Den har et areal på 1.600 kvadratmeter og veier ca 600 tonn. Nå må det og det tilhørende klokketårnet sammen med resten av byen flyttes på grunn av deformasjoner i bakken. Den planlagte flyttingen til det nye Kiruna sentrum er satt til sommeren 2025.

– LKABs fortsatte tillit er et bevis på det gode arbeidet vi har gjort så langt med flyttingen av Kiruna. Det føles inspirerende å nå få muligheten til å flytte et bygg som er kåret til Sveriges vakreste og betyr mye for mange mennesker her, sier Mathias Rönnholm, regionsjef i Veidekke Anläggning Nord.

– Det grundige forarbeidet vi gjør og de gode relasjonene vi har skapt gir oss de beste forutsetningene for å lykkes med dette prosjektet også, sier Peter Johansson, byggeleder i Veidekke/Berggren &; Bergman.

#kiruna #lkab #veidekke
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0