Projects
2 minutter lesetid

Energisentralen skal også bli et sted for forskning

Stavanger
Today, 15/11/2024, 09:10
Energisentralen skal også bli et sted for forskning
Illustrasjon: Link arkitektur
Hilde Wexels Riser Hilde Wexels Riser

Statsbygg er eier av byggene på universitetsområdet og skal med energisentralen kunne levere varme og kjøling til alle byggene på campusen, slik at gamle anlegg for oppvarming og kjøling kan fases ut. Sentralen som bygges i dag skal ha kapasitet til å utvides i takt med ev framtidig utbygging på universitetsområdet. Det gjøres også et arbeid i de enkelt bygg som skal få varme og kjøling fra den nye energisentralen. Statsbygg er byggherre og Backe Rogaland er totalentreprenør, Teqva er totaltekniske leverandør i prosjektet.

60 % reduksjon i strømforbruk

– Dette bygget er et veldig viktig bidrag til UiS sin målsetting om å bli selvforsynt med energi. Med den nye energisentralen reduseres klimagassutslippene fra energiforbruk for varme og kjøling med rundt 80 prosent og tall viser at UiS vil spare rundt 60 prosent av strømforbruket sitt. Pr i dag er det anslått å gi en besparelse på sju millioner kroner i året, forteller prosjektleder Andreas Klovholt i Statsbygg.

Unikt anlegg for anvendt forskning

– Er det boret 120 brønner som sikrer bergvarme til universitetet. Bygget får til sammen fire etasjer. I de to nederste etasjene ligger selve sentralen med sine tekniske anlegg. Over dette bygges en kontoretasje, og det skal bygges en etasje med laboratorier og lokaler for elektro- og energistudenter. Taket skal forresten selvfølgelig utnyttes til plassering av solceller, sier prosjektlederen, før han avslutter:

– Universitetet får i dette bygget en førsteklasses tilgang på lokaler og mulighet for å studere og forske. Energisentralen skal brukes til anvendt forsking og vil bli et unikt laboratorium innen geotermisk energi.

Det er planlagt oppstart for prøvedrift av sentralen til høsten 2024.